Alexandria

Om Alexandria
Indsend rettelser
Kontakt os

Søg efter scenarie
Tags
Alexandria i tal

Kalender
Jost-spillet
Blog-feeds

Priser

In English
Log ind:

Velkommen til Alexandria:

Rollespilsbiblioteket Alexandria slår dørene op til en fortegnelse på over 3.000 scenarier, 2.000 forfattere, 500 kongresser og 200 brætspil.


Ofte stillede spørgsmål:

Grundlæggende spørgsmål:

Rettelser, tilføjelser og brug af data:

To-do og ønskeliste:

Diverse


Grundlæggende:

Hvad er Alexandria? [top]

Alexandria er en fortegnelse over rollespil i Danmark, herunder scenarier, forfattere og kongresser. Databasen kan blandt andet bruges som en ressource for rollespillere. Fra et scenarie har du således mulighed for at bevæge dig videre og læse om forfatteren bag, om de kongresser, scenariet har været spillet på, om det system, scenariet er skrevet til, og meget mere.

Dette er dog kun den spæde begyndelse. Med tiden vil Alexandrias database vokse og nye funktioner komme til.

Alexandria er på sin vis også et bevaringsprojekt. Organiseret rollespil i Danmark har en beskeden historie, men alligevel er en stor del af den ved at gå i glemmebogen. Én ting er i hvert fald sikkert: Det bliver ikke lettere med tiden at opstøve historiske fakta.

Alexandrias data er indsamlet fra støvede programmer og rollespillere med hukommelse som elefanter. Det siger sig selv, at der vil kunne være fejl i Alexandrias materiale; fx vil et scenarie kunne have været aflyst på en kongres uden vores viden, og folk husker nogle gange ganske enkelt forkert. Alexandria er således afhængig af de danske rollespilleres kollektive hukommelse - du kan også bidrage med rettelser.

Ydermere rummer Alexandria scenarier for alle kongres-forfattere, der har ønsket at lægge deres scenarier til download. Ud over scenarierne her kan Projekt R'lyeh anbefales for scenarie-downloads.

Hvad er Alexandria ikke? [top]

Alexandria er ikke et nyhedssite. Der vil altså ikke være den store idé i at kigge forbi jævnligt i håb om at læse det nyeste sladder. Til det formål kan bl.a. blog-oversigten og RPGForums artikelsektion anbefales.

Der er ingen grund til at udvande nettet med endnu et debatforum, så det er Alexandria heller ikke. Meget af den scenarie-og-kongres-relaterede debat lever allerede i bedste velgående på RPGForum.

Alexandria kommer ikke til at modarbejde fx RPGForum eller Projekt R'lyeh. Tværtimod vil de fleste rollespilsrelaterede sites blot komplementere Alexandria ved at have yderligere ressourcer, Alexandria kan referere til. En lang række scenarier er fx allerede tilgængelige på forskellige hjemmesider, og Alexandria kan tjene som en organiseret vejviser, i det omfang at scenarierne ikke i forvejen kan downloades på Alexandria.

Hvordan kvalificerer data sig til at ligge i Alexandria? [top]

Vi har ikke noget ønske om kun at tillade udvalgte scenarier. Men det vil være for omfattende og for vilkårligt at skulle inkludere alle scenarier, der nogensinde er skrevet. Derfor er Alexandria primært begrænset til scenarier, der på den ene eller anden måde har været afviklet under offentligt tilgængelige omstændigheder.

Vi arbejder ud for en blød formulering, om at materiale skal "have noget med noget at gøre". Har et scenarie været på en kongres, er den blevet en brik i det store puslespil. Er et scenarie derimod blot skrevet til en klubs interne hyttetur, og på ingen måde nået uden for det miljø, er der ingen grund til at medtage dette scenarie. Af samme grund skal Alexandrias statistikker i øvrigt tages med et gran salt. Det er ikke et tal på samtlige scenarier nogensinde skrevet, og "toplisterne" er ligeledes kun den halve sandhed.

Ydermere omfatter Alexandria ikke alt. Et "scenarie" vil normalt være at betragte som ét selvstændigt, offentligt spillet, tidsbegrænset scenarie. Dette inkluderer almindelige kongres-scenarier, live-scenarier samt designede brætspil til kongresser, men ikke live-kampagner, færdige købe-brætspil, -tabletop, -kortspil, m.m.

Hvem står bag Alexandria? [top]

Alexandrias datastruktur, programmering, dataindsamling og overordnede drift varetages af Peter Brodersen. Derudover er der en række redaktører, som hjælper godt til med den løbende indtastning Alexandria er et ikke-kommercielt projekt, startet på eget initiativ, på baggrund af lyst og interesse. Vi er ikke en forening, og vi har ikke søgt eller fået økonomisk støtte af nogen.

Hvad er baggrunden for Alexandria? [top]

Alexandria opstod på baggrund af diskussioner og tanker på bl.a. Xkapist- og Projekt R'lyeh-møder.

Alexandria har i stilhed været under udvikling siden foråret 2001. Ca. 2 år efter, 1. marts 2003, blev dørene åbnet for offentligheden.

Hvem har hjulpet til? [top]

Udover folkene bag Alexandria har adskillige folk hjulpet til i højere eller mindre grad. En ikke-udtømmende liste over folk, Alexandria gerne vil takke for deres individuelle bidrag, er:

Ydermere er det på sin plads at takke enhver, der på den ene eller anden måde har tilgængeliggjort scenarieinformation på sin hjemmeside, og ligeledes indirekte hjulpet med projektet.


Rettelser, tilføjelser og brug af data:

Hvordan bidrager jeg med rettelser og tilføjelser? [top]

Brug lidt tid på siden om rettelser. Derudover kan du fra hver eneste side med data klikke på teksten "Indsend rettelser for denne side" i bunden.

Alternativt kan du få fat i os via Kontakt os-siden. Her kan du fx også bede om at blive redaktør, hvis du har mange rettelser eller lyst til at hjælpe i øvrigt.

Må jeg bruge scenarier eller foromtaler fra Alexandria? [top]

Scenarier til downloads må afvikles privat. Hvis der ikke er angivet noget i det downloadede scenarie, skal du kontakte forfatteren og få tilladelse at køre scenariet på en kongres eller under kommercielle vilkår.

Du må gerne bruge delmængder af informationer fra Alexandria, fx hvis du har hentet foromtaler til dit kongres-program. Vi beder blot om at blive krediteret med en henvisning/link til alexandria.dk.

Helt formelt er Alexandria som en samlet database beskyttet af Ophavsretslovens § 71 omhandlende kataloger, databaser m.m.


To-do og ønskeliste:

Kan man anmelde scenarier og kongresser? [top]

Ikke endnu, men det er planen at muliggøre artikler og anmeldelser for de besøgende. Indlæg i denne forbindelse må selvfølgelig gerne give udtryk for subjektive holdninger, men det er intet fristed for personangreb eller lignende. Ydermere kræves det at indlæg skal være individuelle, fremfor eksempelvis kommentarer til andre indlæg, idet der ikke er tale om noget debatforum.

Kan man så anmelde sine egne scenarier? [top]

Det vil næppe være særligt hensigtsmæssigt af forskellige årsager. Derimod kunne det godt tænkes, at en forfatter ønsker at knytte et par generelle ord om sine egne, gamle scenarier. Det håber vi på at kunne give mulighed for.

Hvad med en Blå Bog? [top]

Vi regner med på sigt at knytte et par ord til forskellige personer. I første omgang kunne det dog tænkes, at der snarere bliver tale om interviews eller artikler.

Kommer der priser og præmie-oversigter med? [top]

Det er også på skrivebordet, ja. Det skal dog tilpasses ordentligt, idet nogle præmier omhandler scenarier, nogle omhandler personer, og nogle er en kombination. Fx vil en præmie til et scenarie for bedste bipersoner ikke nødvendigvis have noget med illustratoren for det pågældende scenarie at gøre. Indtil videre er priser angivet som trivia under de enkelte scenarier.

Kan man finde folk under deres pseudonym? [top]

I det omfang, vi kender dem, ja. Et eksempel er en søgning på Yndlingsorken.

Hvad med et debatforum? [top]

Det bliver der til gengæld næppe noget af. Der er ingen grund til at udvande nettet med endnu et debatforum. Meget af den scenarie-og-kongres-relaterede debat lever allerede i bedste velgående på RPGForum.

Jeg vil gerne kunne rette min profil! [top]

Det er ikke et spørgsmål! Men bortset fra det, så håber vi også at give folk mulighed for i en vis grad at kunne vedligeholde sine egne oplysninger og kommentere egne scenarier.


Diverse:

Har I en sprogpolitik? [top]

Vi forsøger at være konsekvente. Blandt andet bruger vi med god samvittighed ordet scenarie, der nu er accepteret af Dansk Sprognævn. Derudover bruges kongres i stedet for det lidt outdatede begreb "con".

Hvorfor navnet 'Alexandria'? [top]

Alexandria-projektet har taget navn efter Det Store Bibliotek i Alexandria:

Alexandria er navnet på Ægyptens næststørste by. Alexandria blev grundlagt af Dinocrates ca. 330 år fvt. på vegne af Alexander den Store, der dog døde af en malariamyg, otte år efter grundlæggelsen. Få år efter Alexander den Stores død begyndte videnskaben at blomstre i byen.

En af Alexander den Stores kommandører, Ptolemæus, kom efterfølgende til magten i Ægypten. Han bad Demitrius Phalerus om at få bygget et bibliotek, der kunne konkurrere med Athens. Dette lykkedes, og Det Store Bibliotek, der ligeledes tjente som universitetsanordning, blev efterfølgende blandt andet hjemsted for Arkimedes' og Hypsikles' studier. Det Store Bibliotek kom med tiden til at rumme over en halv million dokumenter.

Det Store Bibliotek eksisterende i mange hundrede år, men historien giver ikke noget klart bud på hvordan, det blev ødelagt. Cæsar har fået skylden for at brugen af ild under et forsvar på Kleopatras side, bredte sig og brændte biblioteket. Kristne fanatikere bag Cyril, ærkebiskop af Alexandria omkring år 400, har været mistænkt for brutalt at have myrdet den sidste videnskabskvinde for biblioteket, idet undervisning og videnskab blev betragtet som hedenskab i forhold til kristendommen. Og endelig har araberne fået skylden for omkring år 650 at have opvarmet badene i Alexandria i et halvt år, udelukkende ved at brænde dokumenter fra biblioteket. I ingen af tilfældene er der tvivl om destruktionen har været en af verdenshistoriens største videnskabelige tilbageskridt.

Som en sidenote kan det nævnes, at Alexandria også var hjemsted for Fyrtårnet ved Alexandria, der ligeledes blev iværksat af Ptolemæus. Fyrtårnet er nok mere kendt som - i øvrigt i modsætning til Det Store Bibliotek - at have været ét af Verdens Syv Vidundere.

Mere om Biblioteket i Alexandria (Wikipedia)